Skip to main content

SAMO JEDNA RIJEČ BI BILA TO – NEOPISIVO; IPL izvještaj #SheRuns2022

IPL učenice novinarke o prvom putovanju van granica Hrvatske

U ponedjeljak, 12. rujna 2022. godine, osam učenica novinarki (Nika Baić, Liv Lulić, Ivona Kušec, Patricia Macan, Dora Maravić, Paola Perica, Petra Posavec i Tea Šeparović) sa svojom mentoricom Marijom Bobinski otputovale su u Bruxelles kako bi sudjelovale na međunarodnom susretu za djevojke u školskom sportu SheRuns Active Girls' Lead u organizaciji Međunarodne školske sportske federacije (ISF).

Nestrpljive, ali i uzbuđene zbog (mnogima) prvog leta avionom te zbog činjenice da su već za dva sata u zemlji koja je najpoznatija po omiljenoj slastici većine naroda - čokoladi, u 6.25 sati ujutro djevojke su poletjele iz zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman.

Stigavši u Bruxelles, uskočile su u taksi za hotel Meininger smješten u samom centru Bruxellesa. Prvi dan djevojke su iskoristile za druženje s troje novinara koji su u Bruxelles otputovali još tjedan prije kako bi ispred „Igram, pišem lajkam“ projekta bili članovi medijskog tima She Runs eventa (Simon Brešćanski, Ema Vidović i Laura Vidović) te za razgled grada, kao i kupnju suvenira za svoje najmilije.

Drugi dan dočekao ih je njihov prvi zadatak – razgled grada i malo ekipno natjecanje. Predstavnice hrvatske delegacije bile su u grupi s djevojkama iz Ukrajine te ISF volonterkom, također Hrvaticom, Lucijom. Oko 11 sati prijepodne sve su se zajedno, s mentoricom i šefom delegacije, glavnim tajnikom HŠSS-a Ivanom Dujićem zaputile u obilazak najpoznatijih spomenika, ulica i trgova Bruxellesa. Pitanja koja su im postavljana kraj određenih spomenika, fotografiranje ispred oslikanih zidova, izvođenje zvijezda ispred katedrale i mnoge druge aktivnosti zbližile su i zabavile djevojke obiju delegacija. Nakon povratka u hotel, novinarke su imale slobodno vrijeme za odmor, objavljivanje svog iskustva na društvneim mrežama i odlazak u grad kako bi detaljnije proučile belgijske građevine i degustirale tradicionalne delicije. Odmarale, naravno, nisu – već iskoristile vrijeme i za osmišljavanje nastupa za Večer nacija koja ih očekuje.

Tamno, kišno i pospano treće jutro boravka u Bruxellesu ubrzo se pretvorilo u neopisivu energiju, veselje na licima svih sudionika eventa te motivaciju i ples. Učenice je u samom centru Bruxellesa čekalo Sportsko selo i trka na četiri kilometra. Mnoge su se okušale u boksu, igranju košarke i nogometa, ali najveći broj pratio je i ponavljao plesne korake koreografkinje i plesačice Jeny Bonsenge. Upoznale su i hrvatskog veleposlanika Kraljevine Belgije, Josipa Paru i mnogo Hrvata koji su se oduševili vidjeti HŠSS crvenu boju i kockice. Dan je bio prepun šarolikih aktivnosti i svatko je mogao pronaći nešto za sebe, a vidjeti toliko djevojaka na istom mjestu koje su došle i s ponosom nosile zastave svojih zemalja, upoznavale se s drugima i s ogromnim osmijehom na licu trčale kako bi dale intervju novinarima koji su proveli čitav dan s njima - bilo je predivno.

Na kraju veselog sportskog dana, Ivona Kušec primila je nagradu hrvatskoj delegaciji za sudjelovanje u ovom posebnom eventu.

Četvrti, ujedno i predzadnji dan mnogima je bio najzanimljiviji. Djevojke su ujutro u dvorani slušale konferenciju koju su vodile ambasadorice SheRunsa te inspirativne predavačice poput bivše atletičarke Kire Grünberg te sportske novinarke i urednice sportskog programa Géraldine Pons. Ambasadorice su se potrudile ohrabriti i osnažiti sve djevojke kako bi bile ustrajne, svoje, dosljedne sebi i kako ne bi odustale od onoga što žele.

U istoj dvorani, ali u večernjim satima održala se Večer nacija. Odličan izbor glazbe prije i poslije nastupa zemalja te fantastično osmišljen švedski stol upotpunili su slavljeničku atmosferu. Prezentacijama o svojim državama, tradicionalnim plesom i pjesmama djevojke su predstavile svoje države na najbolji mogući način. Stotine lica u bojama zastave, ljubav i ponos ispunile su dvoranu predivnom energijom. Mentorica Marija Bobinski uvježbala je s djevojkama nekoliko plesnih koraka koje su one izvele na navijačku pjesmu Zaprešić Boysa „Neopisivo“. Malo je za reći da su, uz pomoć hrvatskih volontera, rasplamsale atmosferu i opisati kakvim su žarom u očima i ponosom predstavljale voljenu zemlju. Tijekom svih nastupa svi su bili na nogama i bilo je predivno vidjeti zajedništvo i ljubav između djevojaka koje dolaze sa svih krajeva svijeta. Nastup pogledajte ovdje:

Posljednji dan djevojke su iskoristile za kupnju čokolada, posljednje ispijanje belgijskih kava, fotografiranje, druženje i šetnju. Oko 17 sati krenule su u zračnu luku kako bi se vratile u Hrvatsku. Bilo je to za njih nezaboravno iskustvo, i, iako oduševljene svime viđenim, složile su se da je svugdje lijepo, ali je kod kuće najljepše.

„Bilo je fenomenalno. Upoznale smo dosta cura, a osobno su mi najbolje cure iz Brazila zato što obožavam njihovu kulturu te sam s njima provela većinu vremena u sportskom selu. Najdraži dan baš i ne mogu odabrat, svaki je poseban po nečemu zbog čega je i cijelo ovo iskustvo vrijedno prepričavanja.“ – riječi su sudionice Paole Perice.

„Kada bih naše putovanje u Bruxelles morala opisati jednom riječju, sigurno bi to bila dobro poznata riječ Zaprešić boysa „neopisivo“. Ovo putovanje donijelo mi je puno novih prijateljstava, jačanja onih starih, novih iskustava te upoznavanja belgijske kulture. Naše putovanje bilo je dinamično, zabavno, s daškom humora, ali i ozbiljnosti. Svakako putovanje koje bi trebala svaka osoba doživjeti. Vrijedilo je!“ – kaže Nika Baić.

„Sasvim novo i neopisivo iskustvo za mene. Nema riječi kojom bih mogla dočarati moje zadovoljstvo i sreću zbog sudjelovanja na jednom tako hvalevrijednom eventu, zajedno sa svojim kolegicama novinarkama koje smo zasluženo, kao finalistice projekta „Igram, pišem, lajkam“ doputovale u Bruxelles. Okušale smo se i u svjetskom novinarstvu, čule puno inspirativnih rečenica i odlično se zabavile. Ovo je definitivno nešto što će mi zauvijek ostati u sjećanju i nadam se što više ovakvim događanjima.“ – izjavila je Dora Maravić

„Nenadano, slučajno i iznenada sam saznala da ću sudjelovati na ovom eventu i imala sam visoka očekivanja koja su itekako ispunjena. Neopisivo mi je drago što sam imala priliku posjetiti Belgiju sa sedam cura s kojima dijelim interese i našom dragom mentoricom Marijom. Svi dani bili su stvarno jako zanimljivi, ali osobno mi je najdraža bila Kulturna noć jer sam strastveni navijač i te dvije minute nastupa probudile su u meni najsnažnije i najljepše osjećaje. Bilo je ovo živopisno putovanje koje će mi zauvijek ostati u sjećanju i koje ću s veseljem, ali i daškom ponosa rado prepričavati.“ – Ivona Kušec

Djevojke su neizmjerno zahvalne glavnom tajniku HŠSS-a Ivanu Dujiću koji se kao šef delegacije s mentoricom brinuo o njima i rekao im puno inspirativnih, velikih riječi koje su ih potaknule na još veći trud i ono najvažnije – vjeru u sebe. Zahvalne su uvijek i mentorici Mariji Bobinski koja je bila dostupna u svako doba dana i noći, koja im je neizmjerno pomogla u svemu - upravo su zbog njih, na kraju krajeva, i dobile priliku za ovo iznimno iskustvo.

Jedna od najinspirativnijih rečenica koje su čule na konferenciji bila je: "If you can dream it, you can do it.". I uistinu je tako! Živite svoje snove i zapamtite da je nemoguće samo ono od čega smo odustali. Zato IPL učenice novinarke svima, pogotovo ženama u sportu, šalju upravo tu poruku: glavu gore i hrabro naprijed!

Tekst: Ivona Kušec, IPL novinarka

Photo: ISF & HŠSS

Datum početka
22/10/2022
Datum završetka
21/12/2022