Skip to main content

Ponovno prvi – zlatne medalje za Rovišće i Crikvenicu

Od 21. do 23. 11. održalo se Državno prvenstvu u šahu za osnovne škole. 24 ekipe dječaka (uz neke mješovite) i 24 ekipe djevojčica stigle su u Poreč kako bi odmjerile snage u „gimnaziji uma“ – šahu.

Na kišno i pospano jutro, učenici su se s voditeljima uputili u hotel Plavi u Plavoj laguni u kojemu se održalo natjecanje. Dvorana prepuna stolova sa šahovskim pločama (njih čak 96), Tehnička komisija i voditelji dočekali su mlade šahistice i šahiste koji su nestrpljivo čekali da sjednu za stol i zaigraju prvo kolo. Nakon što je glavni tajnik Ivan Dujić svim državnim predstavnicima zaželio dobrodošlicu i otvorio natjecanje, Tehnička je komisija zazvonila za početak kola – triangl je potvrdio; igra kreće.

Iako su djevojčice iz Osnovne škole Rovišće imale slabiji start i gubitke u kolima, na samom kraju popele su se na vrh ljestvice i, kao i prošle godine, odnijele zlato u Rovišće. Razgovarali smo s Leoni Lukinović koja je s nama podijelila svoje dojmove:

„Iznimno sam sretna i ponosna što smo ponovno pobijedile, a ponosan je i naš trener Vlado Karagić. I prošle godine smo bile državne prvakinje i nisam očekivala da ćemo i ove godine biti zato što smo krenule sve remizirati, 2:2 je bilo i onda smo se digle i pobijedile. Treniram šah već četiri godine i planiram ga i dalje igrati.“

Srebro je ove godine otišlo u Osnovnu školu Dragutina Domjanića Zagreb, a bronca u Osnovnu školu Vladimira Becića Osijek.

U konkurenciji dječaka, prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Zvonka Cara Crikvenica, drugo mjesto Osnovna škola A. Nemčić Gostovinski Koprivnica, a treće mjesto Osnovna škola Dobriše Cesarića Zagreb. Ivano Sundać, učenik Osnovne škole Zvonka Cara Crikvenica obratio nam se nakon Državnog prvenstva:

„Ovo je drugo prvenstvo zaredom na kojem smo pobijedili. Svi smo zadovoljni i ponosni, uključujući i voditeljicu. Nije bilo baš napeto, pretpostavljali smo da ćemo biti prvi zato što imamo ekipu od četiri super igrača. Ne možemo opisati koliko smo sretni, idemo slavit i vidimo se nagodinu!“

Ponosni smo na naše šahiste što svoju ljubav prema šahu njeguju i dijele s nama na ovakvim događanjima te što su svoje škole predstavili najbolje što su mogli. Čestitamo svima koji su nam se i ove godine pridružili u Poreču, a vas pozivamo da nas nastavite pratiti za izvještaje i fotografije s natjecanja u šahu za srednje škole.

 

TEKST: IPL novinarka Ivona Kušec

Datum početka
23/12/2022
Datum završetka
21/02/2023