Skip to main content

Nenad Lalović: „Hrvanje je po zastupljenosti jedan od vodećih sportova na svijetu“

„Čak i mali medvedići hrvaju grčko-rimski stil“

Gospodin Nenad Lalović predsjednik je Svjetske hrvačke federacije te član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora, a svojim je posjetom Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u hrvanju potvrdio napredak hrvanja kao školskog sporta, ali i kao popularnog sporta u Hrvatskoj i Europi.

 

O ljubavi prema hrvanju i popularizaciji sporta u Europi i svijetu pitala ga je IPL novinarka Nika Baić čiji intervju donosimo u nastavku.

razgovor je djelomično preveden na hrvatski s ciljem objave na hrvatskim sportskim kanalima

Utječu li ovakva natjecanja, koja su fokusirana na školska sportska društva, a ne na klubove, na popularizaciju hrvanja među mladima u Hrvatskoj?

„Svakako. Sve je ovo dobro – moglo bi da bude i bolje, ali upravo na tome radimo. Promocija hrvanja u školskoj nastavi nekad je bila, no to se s vremenom izgubilo jer nažalost moderni pristup prosveti dece doveo do zanemarivanja sporta generalno, što se nije pokazalo dobrim i pametnim. Evo vraća se sve – hvala Bogu.“

 

Je li hrvanje zaista toliko bitno za djecu i mlade u smislu razvoja motoričkih sposobnosti?

„Veoma bitan. Mada, priroda je to tako uredila; ako gledate male medvediće kako se hrvaju – grčko-rimski stil!

Hrvanje je vrlo prirodan način nadmetanja među individuama koji je pretvoren i napredovao u sport. Pokreti su bezazleni - hrvačka pravila za vrhunske hrvače nisu adaptirana za decu, ali ovde je sve spremno za decu da ne bude ozljeda.“

Naglašava da je hrvanje jedan od sportova dokumentiranih još u doba Grka i da nema plemena i nacije koje nema svoju verziju hrvanja.

Jeste li zadovoljni zastupljenosti hrvanja u Hrvatskoj i svijetu?

„Veoma smo zadovoljni globalnom zastupljenošću. Po broju ljudi koji praktikuju hrvanje, mi smo među vodećim sportovima na planetu. Ne postoji pleme ni nacija i narod koji nema ili neko svoje tradicionalno hrvanje ili dio svečanosti. Poput Mongolije, u nekim zemljama svadbe počinju hrvačkim mečevima između mladoženje i koga već treba osvojiti. Cela Afrika hrva! Apsolutno svi – i tu je meni hrvanje sport broj jedan, ispred futbala.

Kakva je situacija na Balkanu?

„Iz Balkanske perspektive nije tako. Mi mislimo futbal, pa košarka i to je to. Nije tačno. U Indiji smo, s pola milijarde ljudi, drugi sport u praksi – nakon kriketa. Pa izračunajte koji je sport u svijetu najviše prisutan.“

 

Hrvatski školski sportski savez u svom sustavu ima 16 sportova. Kako sportom doprijeti do djece i mladih, je li danas lakše pronaći svoj interes i svoj sport?

„Sport i zdrava prehrana važniji su nego socijalna mreža. Nažalost, za sport treba više volje i fokusiranosti, a to deca ne znaju. Rad na sebi treba deci prenijeti, ona to neće sama zaključiti – važno je to na jedan lijepi prijateljski način nametati.

Lalović pohvaljuje Državno prvenstvo školskih sportskih društava u hrvanju kao važan iskorak ka hrvanju u školama te najavljuje i nove programe koji će pomoći popularizaciji sporta i u Hrvatskoj.

Zato je važno imati kvalitetne trenere i ljude koji tu ljubav prema kretanju i prema hrvanju mogu prenijeti?

„Kako da ne – sada se s mnogim nacionalnim savezima, na inicijativu Hrvatskog hrvačkog saveza, kreće s obukom profesora za treniranje hrvanja s decom. To nam je primarni fokus u ovom periodu, u Rumunjskoj kreće ogroman seminar sa učiteljima fizičkog vaspitanja s 500 i više sudionika.

Lalović potvrđuje da program dolazi i u Hrvatsku kako bi profesore čim bolje pripremio na rad s djecom i mladima.

 

Državno prvenstvo u hrvanju održano je 7. veljače 2023. godine u Poreču, a izvještaj s natjecanja pronađite OVDJE.

Datum početka
23/03/2023
Datum završetka
22/05/2023