Skip to main content

Moje prvo međunarodno IPL iskustvo: “Radi ono što voliš i nećeš morati raditi ni dan u životu”

IPL novinarka Kiara Crnetić iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec prva je učenica novinarka koja je sudjelovala na svjetskom školskom prvenstvu u sklopu suradnje HŠSS-a i Svjetske školske sportske federacije. O svom iskustvu pisala je za HŠSS.

Kada sam prvi put saznala da imam priliku otići na Svjetsko prvenstvo u odbojci na pijesku nalazila sam se na atletskim pripremama u Makarskoj. Vratila sam se u hotelsku sobu nakon napornog treninga i nekoliko minuta kasnije zazvonio je mobitel - zvala me moja najdraža mentorica Marija Bobinski. Koliko god sam u tom trenutku bila iscrpljena, odgovorila sam na poziv i saznala da sam pozvana na ISF svjetsko prvenstvo u Izrael.

U tome trenutku kao da je sav umor nestao i uzbuđenje u meni je počelo rasti. Znala sam da takvu priliku ne mogu odbiti, te sam uz malo prespavanih sati riješila sve obaveze za školu i odlučila provesti svoje posljednje srednjoškolsko IPL iskustvo u Izraelu.

Kako se Prvenstvo počelo približavati, moje uzbuđenje je iz dana u dan sve više raslo. Nisam bila svjesna što mi se događa sve dok nisam u utorak 16. svibnja stigla u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagreb. U početku me bilo strah - to je bilo prvo natjecanje gdje sam bila jedina IPL novinarka, u stranoj zemlji na drugom kontinentu i s ljudima iz svih dijelova svijeta. No zahvaljujući članovima hrvatske delegacije, posebno vođi delegacije Tomislavu Paripoviću koji je bio uz mene da mi pomogne oko svih problema i odgovori na sva pitanja, ubrzo sam se opustila i počela uživati u svakom satu provedenom na vrućem izraelskom suncu.

Svjetsko školsko prvenstvo u odbojci na pijesku održalo se na pješčanoj plaži Bat Yama u koji sam stigla u kasnim noćnim satima. Ujutro me u predvorju hotela dočekala Marija Lozančić, moja mentorica tijekom cijelog eventa, te smo se upoznale i dogovorile moje obaveze tijekom natjecanja. Već prvi dan sam s nekoliko sportaša iz ostalih država svijeta posjetila srednju školu u Bat Yamu, čiji su nas učenici ugodno dočekali. Razgovarajući s njima upoznala sam njihov način života, kulturu i običaje.

Prvenstvo je svečano otvoreno 17. svibnja, a već idućeg jutra krenuli su moji prvi zadatci, kao što su: snimanje tik tokova, kratkih promotivnih videa, objavljivanje na društvenim mrežama te intervjuiranje. Posla je bilo dovoljno, ali sam svaku minutu radeći uživala jer sam radila ono što želim. Tamo sam se uistinu poistovjetila s poznatom poslovicom “Radi ono što voliš i nećeš morati raditi ni dan u životu”.

Najdraži zadatak bio mi je snimanje dnevnih vlogova, to je za mene bilo nešto u potpunosti novo. Pomoću tih vlogova na zabavan sam način izvještavala naše pratioce na društvenim mrežama o atmosferi, “behind the scenes” prije utakmica, očekivanjima odbojkaša i odbojkašica, dojmovima, ali i onim ozbiljnijim temama kao što su važnost sporta u odgoju, treninzi i sl. Vlogove su pratili i moji roditelji, obitelj, treneri, prijatelji i škola te sam svakodnevno dobivala poruke pohvale, što mi je bila velika motivacija da uložim još više truda, učim i napredujem.

Naravno osim novinarskog iskustva, uživala sam u predivnom Izraelu - uistinu je država koju bi preporučila svima kao iduću turističku destinaciju. Svakodnevno sam vrijeme provodila na mekanom pijesku, toplom Sredozemnom moru i vrućem suncu Bat Yama.

Najviše ću pamtiti druženja s natjecateljima, upoznala sam svoje vršnjake iz čitavog svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država, Brazila pa sve do Australije. Većinu vremena sam provela s našim odbojkašima iz Zagreba: Tinom Devaldom, Ivanom Vukom, Lovrom Šitumom i odbojkašicama iz Splita: Anom Burilović, Katom Lijić i Marijom Tabak. Oni su mi olakšali prve dane; pomogli da se opustim i obavim zadatke što kvalitetnije.

Zahvalna sam im na svakom trenutku i svim stvorenim uspomenama koje smo proveli zajedno. Osim na plaži, zabavili smo se i na Večeri nacija, gdje smo uživali u plesnim i glazbenim točkama natjecatelja te tradicionalnoj hrani i slatkišima iz svih zemalja koje su prisustvovale Prvenstvu.

Naravno, sve što je lijepo kratko traje, tako je mome iskustvu na Svjetskom prvenstvu u Izraelu brzo došao kraj. Ovo mi je jedno od najljepših iskustava u životu, naučila sam nove stvari, upoznala ljude iz svih dijelova svijeta i uistinu se pronašla u ovome. Provesti svaki dan na plaži i vrućem suncu, zabavljajući se s prijateljima nešto je predivno. Stekla sam brojna prijateljstva koja ću pamtiti cijeli život, a tko zna, možda se vidimo i na idućem ISF eventu.

Želim zahvaliti Hrvatskom školskom sportskom savezu i Svjetskoj školskoj sportskoj federaciji, posebno glavnim tajnicima saveza Hrvoju Čustonji i Ivanu Dujiću koji su potpisali suradnju i omogućili nama, IPL novinarima, posebno i neponovljivo iskustvo svjetskoj razini i velikim događanjima. Izrazito sam zahvalna svojoj mentorici Mariji Bobinski, koja je imala dovoljno povjerenja u mene i omogućila mi da odem na Svjetsko prvenstvo u Izrael. Zauvijek sam joj zahvalna na ovom posebnom, meni najljepšem, životnom iskustvu. Također sam zahvalna Mariji Lozančić koja me naučila kako raditi na velikim svjetskim događanjima, pomogla mi da se opustim i iskoristim svoju maštu i ideje za obavljanje svih zadataka te da se odlično zabavim.

IPL novinarka: Kiara Crnetić, IPL novinarka

Datum početka
16/05/2023
Datum završetka
23/06/2023