Skip to main content

“Judo - to je život!”

Jer judo - to je život! Izjava je to mlade Paule, pojedinačne državne prvakinje u kategoriji do 32kg Državnog prvenstva u judu 2021. godine. U nastavku pročitajte kako nam je bilo u Vinkovcima 11. prosinca 2021. te koliko je judo važan dio ovih mladih, ali velikih života.

Državno prvenstvo školskih sportskih društava Republike Hrvatske u judu 2021. u Vinkovcima je proteklu subotu okupilo zaljubljenike u sport osnovnih škola iz deset županije Lijepe Naše. Dječaci i djevojčice iz klupskog i školskog sporta sa svojim su školskim sportskim društvima odmjerili snage u nekoliko kategorija, te dali sve od sebe za svoje timove, trenere, ali i klubove i vjerne pratitelje hrvatskog juda. 

Na otvorenju smo čuli predivne riječi podrške od predsjednice Hrvatskog judo saveza, Sande Čorak, koja je prije tradicionalnog judo pozdrava pozdravila sve natjecatelje: “Judo je prekrasan sport, tako mi je drago da ste ga odabrali - naučit će vas o životu i više nego o sportu i tako zajedno rasti i razvijati se. Želim vam puno sreće na tatamiju - pokažite nam što ste naučili!”

Prisutne je pozdravio i predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković poznatim riječima: “Kako je dobro vidjeti vas opet! Gledam vas ovdje okupljene, divni ste, dragi, tako nam je drago da ste ovdje. Izgledate mi kao da smo na malom svjetskom natjecanju, molim vas jedan veliki pljesak baš za vas!”

Svi su naše sportaše podsjetili i na ozljede: “Želimo da se zdravi i sretni vratite kući svojim roditeljima”, rekao je Perković. Tako je i bilo. U sklopu projekta “Medicinari u školskom sportu” s nama su bili učenici i učenice Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci koji su nam rekli: “Nije bilo velikih ozljeda - uvijek ima istegnuća vrata, zglobova… Trudimo se sve odmah sanirati i ispraviti kako ne bi bilo posljedica za druga natjecanja. Imali smo jedan posjet hitnoj radi svake sigurnosti, ali nadamo se da će do kraja natjecanja sve proći dobro.”

Natjecanje je bilo dugačko, ali kvalitetno organizirano, zahvaljujući zajedničkom trudu Hrvatskog judo saveza, Judo kluba Vinkovci, Školskog sportskog saveza Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog školskog sportskog saveza. Tako je rekla i Martina Jeričević, predstavnica Ministarstva turizma i sporta koja je otvorila natjecanje riječima: “Znamo da organizatori iza sebe imaju niz natjecanja, ne sumnjamo da će sve biti izvrsno. Najvažnije je da pazite na sebe, ne ozlijedite se i odigrate dobar turnir.”

Sav trud i napor organizatora, sudaca, tehničke komisije i voditelja bio je upravo za mlade sportaše - vidjevši njihova nasmiješena lica, sve je bilo lako. Njihova ljubav i poštovanje prema judu i školskom sportu strujila je dvoranom na svakom matu, a sportski duh i fair play bili su prisutni tijekom cijelog dana. Međunarodni sudac Filip Strmečki to nam potvrđuje: “Ovo su sve klinci koji imaju mnogo turnira iza sebe. Vole ovaj sport i vole natjecanja i jednostavno žele biti ovdje. A onda se poštuju i pravila i sve je bilo sasvim korektno i bez prevelikih problema.”

O važnosti ovog natjecanja za naše najmlađe, pitali smo pojedinačnu prvakinju u kategoriji do 32kg, Paulu Čikvari iz Osnovne škole Vladimira Nazora Vinkovci, koja nam je rekla: “Judo sam počela trenirati u prvom razredu i jako sam sretna što sam pobijedila, ovo mi je prvi put. Ja bih da se čim više ljudi uključi u judo jer je to jedan predivan sport i judo je stvarno - to je život.” Pitali smo ju i što žele mlađi judaši i koliko im ovakva natjecanja znače u njihovom sportskom životu: “Kad sam bila bijeli i žuti pojas, bilo je malo lakše, nije bilo ozljeda i manje je bilo ozbiljno. Ali želim se i dalje baviti judom kad narastem. Meni je to jedna od najvažnijih stvari u životu.” 

Paula nas je podsjetila i na našu novu ambasadoricu, Barbaru Matić, čije smo sudjelovanje u školskom sportu objavili upravo na natjecanju. “Pa ona je prva judašica svijeta, željela bih jednog dana biti kao ona”, potvrdila je Paula. Više o Barbari pročitajte ovdje.

Nije jedina koja je bila zadovoljna natjecanjem i rezultatima. Voditelj muške i ženske ekipe Osnovne škole Stjepan Radić Čaglin Goran Mlakar veselo je potvrdio: “Vidimo, djevojke su nam treće - odlično. Onda i dečki! Mi smo mala škola od 160 učenika, nama je ovo velika stvar.”

Rezultati natjecanja bili su vrijedni čekanja, pogotovo za škole koje su osvojile medalje (rezultate u cijelosti pogledajte ovdje). Prvo mjesto u kategoriji dječaka odnosi OSNOVNA ŠKOLA PROF. FILIPA LUKASA, KAŠTEL STARI, drugo mjesto OSNOVNA ŠKOLA PUJANKI, SPLIT, a treće OSNOVNA ŠKOLA STJEPANA RADIĆA ČAGLIN. U kategoriji djevojčica zlatom su se okrunile djevojke iz OŠ Bana Josipa Jelačića, Zagreb, srebrom OŠ Mokošica, Dubrovnik, a broncom ponovno OSNOVNA ŠKOLA STJEPANA RADIĆA ČAGLIN. Čestitamo svima! 

Sve borbe vjerni su pratitelji juda, školskog sporta, te roditelji, prijatelji i obitelj mogli pratiti na YouTube kanalu Hrvatskog judo saveza koji su prenosti borbe sa svih matova. Snimke možete pogledati OVDJE

Na kraju, pozivamo vas da pogledate i fotografije s natjecanja te čestitate svim sudionicima ovog izvrsnog prvenstva. Gledajući njih i ove mlade sportaše, shvaćamo važnost juda u njihovim životima, koji pokazuje pravu vrijednost sporta i dokazuje da je sport ključan dio života naših najmlađih.

Datum početka
10/12/2021
Datum završetka
11/12/2021