Skip to main content

Državno prvenstvo u šahu za osnovne škole i srednje škole 2021.

Državno prvenstvo u šahu za osnovne škole i srednje škole 2021.

Pročitajte izvještaj učenica novinarki iz Školskog sportskog saveza Grada Zagreba, Anje i Hane, koje su pratile ovogodišnja prvenstva u šahu.

 

Državno prvenstvo u šahu za srednje škole 2021.

 

Hotel Medena u Segetu Donjem 14. prosinca 2021. postao je domaćin Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u šahu te su tamo stigli borbeni šahisti svih uzrasta. Bilo je to napeto natjecanje i borba između 22 ekipa cura i 24 tima dječaka. Na natjecanje je došao i velemajstor Alojzije Janković, svjetski poznati šahist.

 

Intervju s poznatim velemajstorom Alojzijem Jankovićem

 “Mene je ugodno iznenadio odaziv cura za šah. Bila je ona serija The Queen's Gambit koja je poboljšala popularizaciju šaha među curama.”

Dao nam je i tri važna savjeta za igranje šaha: “Ono što je jako bitno - 1. ne biti brzoplet 2. pokušati razmišljati o protivniku 3. pokušati imati pregled cijele ploče da ne zaluta neki krivi potez.”

Velemajstor Janković i sa osnovnoškolcima i srednjoškolcima odigrao je simultanke u večernjim satima prije natjecanja, tj. igrao je sa 16 šahista istovremeno u zabavnoj šahovskoj večeri koja se prenosila uživo preko društvenih mreža Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Natjecanje je započelo 15. prosinca 2021. u točno osam sati, nakon što su šahisti pojeli doručak i skupili energiju za prva tri kola. Dok su učenici igrali, njihovi voditelji su u tišini pozorno pratili igru i nadali se najboljem. Kakvi su bili njihovi dojmovi?

 

Intervju sa sudcem i voditeljem Osnovne škole Dragutina Damjanovića, Robertom Kupeku

“Ovo je jedno od najugodnijih prvenstva. Nije bilo puno problema, vidi se jedna zrelost kod igrača koji dođu i ono što mi je najvažnije poštena igra koja se mora poštivati. Bilo je to jako izraženo na ovom prvenstvu.”

Prva tri mjesta kod djevojčica osvojile su: 1. mjesto - OŠ Rovište, 2. mjesto - OŠ Vladimira Besića, Osijek, 3. mjesto - OŠ Veli Vrh iz Pule.

Prva tri mjesto kod dječaka osvojili su; 1.mjesto - OŠ Zvonka Cara Crikvenica, 2. mjesto - OŠ Dragutin Tadijanović iz Slavonskog Broda te 3. mjesto OŠ Otok iz Zagreba.

 

Državno prvenstvo u šahu za srednje škole 2021.

 

U Segetu Donjem, u hotelu Medena, od četvrtka 16. prosinca do subote 18. prosinca 2021. godine po prvi put se održalo Državno prvenstvo u šahu za srednje škole!  

To je i ujedno zadnje ovogodišnje natjecanje koje je organizira Hrvatski školski sportski savez te pauza prestaje tek u trećem mjesecu nizom natjecanja u Poreču.

Na ovom prvenstvu sudjelovala je 21 muška ekipa i 17 ženskih. Prvo mjesto od muških ekipa osvojila je zagrebačka gimnazija Lucijana Vranjanina, drugo mjesto osvojili su učenici III. gimnazije Osijek, a treće Gimnazija Franje Petrića Zadar, dok su kod djevojaka zlato osvojile cure iz zadarske gimnazije Vladimira Nazora, srebro I. gimnazija Zagreb, a broncu Gimnazija Pula.

S nama je ostao i velemajstor Alojzije Janković, višestruki prvak i voditelj emisije „Šahovski komentar“ na HRT-u. Zaigrao je i „simultanku“ s čak 16 srednjoškolaca i profesora. Nakon toga je Dominik Belani, učenik srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači, rado dao izjavu kako je bilo igrati protiv Alojzija Jankovića: „Bilo mi je čast igrati protiv Alojzija Jankovića, ali je i bilo pomalo napeto.“

Bilo je prilično napeto i za nas gledatelje jer samo jedan potez može odlučiti o partiji šaha. Osjetila se strast mladih šahista prema šahu, pogotovo jer su čak i slobodno vrijeme provodili igrajući i vježbajući.

Za vrijeme igre, naravno, morala je biti tišina, pa se samo čulo škljocanje šahovskog sata i pokoji uzdah. Kada bi ostalo samo još nekoliko šahista u dvorani koji se hrabro i sa zamišljenim, ali i odlučnim pogledom bore za pobjedu, iza staklenih vrata koja se protežu sve do stropa svi su ostali, od roditelja do onih najmlađih, pomno pratili što se događa.

Kako bi koji šahist izlazio iz te pomalo mračne prostorije, čuli bi se uzvici hvale za pobjednike, a na licima sudionika koji nisu ostvarili pobjedu ne bi se moglo vidjeti razočaranje, već ponos što su sudjelovali.

I nama je drago što smo mogle sudjelovati u ovako izvanrednom događanju. Svi sudionici, kao i mi, s radošću očekujemo novo natjecanje i ovakvo iskustvo.

 

novinarke: Hana Brekalo i Anja Kolimbatović

Datum početka
20/01/2022
Datum završetka
21/03/2022