Skip to main content

Državno prvenstvo u košarci: osnovnoškolci dominirali košarkaškim terenima

Kako postići nemoguće, kao i ljubav prema lopti išaranoj crnim vijugama, mlade su košarkašice i košarkaši školskog sporta strasno i bezuvjetno pokušali pokazati u Poreču. Ondje su se u nedjelju 7. svibnja 2023. okupile 24 muške i 24 ženske osnovnoškolske ekipe od kojih su se medaljom okitile samo prve tri. 

Kao i obično, školske sportske avanture započele su fotografiranjem ekipa, a potom se nastavile svečanim otvaranjem Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u košarci u dvorani Intersport gdje će nadolazeća dva dana parketom prijeći na stotine zaigrane djece. Osim izvučenog ždrijeba, u mislima su se zadržale i riječi glavnog tajnika Hrvatskog školskog sportskog saveza - Ivana Dujića: „Kakve god vas promjene i odluke u životu zatekle, nemojte se nikada prestati baviti sportom.“ 

Drugoga dana u napetim završnicama odigranima prije popodneva, odlučeni su četvrtfinalni parovi, a nekima je „neočekivani” prolazak i više nego ulio potrebno samopouzdanje: „Apsolutno nevjerojatno. Bili smo i prošle godine ovdje i izgubili od iste ekipe koju smo danas pobijedili. Završnica je bila totalno luda kao i čitava današnja igra. Pobjedu i nismo očekivali jer smo gledali ekipe prije i morali analizirati igru, ali dakako, uvijek se priželjkuje.“ - OŠ Remete, Zagreb

Poslijepodne su borbene malce dočekali četvrtfinalni ogledi, gdje su svoje mjesto zadržali oni hrabriji i sportski sretniji, a već su se idućega dana, neki od njih, znatno bližili postolju.

Utakmica je bila jako napeta zbog teških protivnica ali smo se potrudile pobijediti i doći do polufinala. Iako je put do ovog ostvarenja (polufinale) bio težak, ipak nam je ovo zadnja godina u našoj školi i zato smo dale sve od sebe. Jako smo sretni što smo tu u Poreču i nadamo se finalu!“ - poručila je Sara Lucija Karlović iz Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Slavonski Brod.

Uz fair igru, zajedništvo, suze, smijeh, prihvatljiv poraz ili skromno proslavljenu pobjedu, možete načiniti pravoga sportaša, a upravo su nam svoje kvalitete i potencijalno zavidne karijere, među zidovima porečkih dvorana, zapisali osnovnoškolci i time još jednom potvrdili važnu ulogu sporta u dječjim životima. Podsjetnik na tu ulogu bile su medalje i pehari koje je na prvenstvu za osnovne škole dijelio Hrvatski školski sportski savez s Darkom Vučićem, načelnikom Sektora za razvoj i natjecateljski sport iz Ministarstva turizma i sporta, Ivanom Orlić Voditeljicom sportskih natjecanja HŠSS-a, te predsjednicom Disciplinske komisije HŠSS-a Ljiljanom Gavranović.

Bronca je u ženskoj konkurenciji pripala curama iz OŠ Braća Ribar Sisak i dečkima iz OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog“ Drniš, dok su srebro kući nosile ekipe OŠ Ivana Gorana Kovačića Slavonski Brod i Katolička osnovna škola u Požegi. Naposlijetku, metal najvišeg sjaja - zlato - ponosno je završilo kod djevojčica koje su po četvrti put predstavljale OŠ Ivana Gundulića Dubrovnik i dječaka koji su predstavljali OŠ Vodnjan-Scuola Elementare Dignano Vodnjan.

Osim ekipnim nagradama, naš je savez mlade sportaše i sportašice nagradio priznanjima za najuspješnije igrače prvenstva! Jedna od njih bila je Una Majstorović iz zlatne ekipe (OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik) koja je potvrdila:  „Jako sam sretna jer je utakmica prošla odlično obzirom na očekivanu napetost. Dale smo srce i uz pomoć mojih suigračica, kojima sam zahvalna na postignuću, osvojila sam i nagradu za najbolju igračicu prvenstva. Da budem iskrena, pobjedu smo očekivale jer smo aktualne prvakinje zadnje četiri godine”.

Dok je za dječake dominirao srebrni Jura Milevoj (Osnovna katolička škola Požega): „Super smo otvorili prvenstvo, ali nažalost izgubili zlato u finalu protiv ekipe iz Vodnjana. Svakako smo zadovoljni i ponosni, a ja pogotovo, jer sam dobio MVP nagradu za najboljeg igrača”. 

Nama tako nije preostalo ništa drugo nego li donijeti jasan zaključak - Hrvatsku čeka svijetla sportska budućnost. To će pokušati opravdati i srednjoškolci koji već nakon dodjela osnovnoškolcima dolaze na svoje državne susrete do 11. svibnja čime Hrvatski školski sportski savez završava svoju porečku sportsku sezonu.

 

Tekst: Dora Maravić, IPL novinarka

Fotografije: Ema Dolić / Hrvatski školski sportski savez

Luka Pavlić

Datum početka
07/05/2023
Datum završetka
09/05/2023