Skip to main content

Državno prvenstvo u košarci: dvostrukim prvacima završavamo sezonu porečkih državnih natjecanja

Nakon osnovnoškolskih nastupa na terenima porečkih dvorana, Hrvatskom školskom sportskom savezu u Poreč stižu i srednjoškolci.

Hrvatski školski sportski savez u Poreču je od 9. do 11. svibnja ugostio 24 ženske i 24 muške ekipe na Državnom prvenstvu ŠSD-a Republike Hrvatske u košarci za srednje škole. Već prve večeri svih 48 ekipa okupilo se u dvorani Intersport kako bi saznali protiv kojih će ekipa igrati narednih dana. Uz mnoštvo nestrpljivih natjecatelja na tribinama Prvenstvo je službeno otvoreno u 20 sati.

Otvorenje je počelo s riječima dobrodošlice dopredsjednice HŠSS-a Jadranke Duvančić i načelnika Sektora za razvoj i natjecateljski sport Ministarstva turizma i sporta Darka Vučića koji poručuje:

„Dragi srednjoškolci, treneri i profesori pozdravljam vas u ime ministrice Nikoline Brnjac sa željom da nam ovo natjecanje ostane u lijepom sjećanju te da na najbolji način predstavimo hrvatski sport. Sretno svima!”

Već drugoga dana košarkaši i košarkašice na osam terena u četiri različite dvorane počinju pokazivati svoje vještine u košarci. Mladi natjecatelji prijepodnevne sate proveli su na košarkaškim terenima boreći se za svoje mjesto u četvrtfinalu. Neke su dvorane imale i gorljve navijače obližnjih porečkih škola kojima zahvaljujemo na podršci!

Nakon zasluženog odmora košarkaši i košarkašice vraćaju se među zidove porečkih dvoranama u poslijepodnevnim satima - nakon puno truda, znoja i zahtjevnih četvrtfinalnih utakmica saznali smo koje ekipe prolaze u polufinale.

U četvrtak 11. svibnja počele su borbe za finale u dvorani Intersport. Nakon puno pogođenih koševa, suradnje, fair igre i iščekivanja koje ekipe će biti ovogodišnji državni prvaci. Bilo je poznato da su ekipe vrlo kvalitetne, te smo još od utakmica po skupinama doživjeli pokoje iznenađenje, no prošlogodišnji državni prvaci ipak su samouvjereno i sigurno došlo do novog školskog zlata.

Evo završnog, očekivanog poretka ekipa gdje se u samom vrhu nalaze prošlogodišnji državni prvaci:

Mladići:

  1. GIMNAZIJA VLADIMIRA NAZORA ZADAR
  2. GIMNAZIJA PULA
  3. TURISTIČKO-UGOSTITELJSKA ŠKOLA SPLIT

Djevojke:

  1. ŠPORTSKA GIMNAZIJA, ZAGREB
  2. IV. GIMNAZIJA MARKO MARULIĆ, SPLIT
  3. KLASIČNA GIMNAZIJA FRA MARIJANA LANOSOVIĆA S PRAVOM JAVNOSTI, SLAVONSKI BROD

Ante Knežević, voditelj Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra nakon finala nam je rekao:

,,I ove godine smo obranili titulu državnog prvaka. Mislim da smo zasluženo pobijedili. Finale je bilo teško čestitam i dečkima iz Pule na izvrsnoj borbi, a mojim dečkima čestitam na pobjedi i na zasluženom naslovu. Sada ćemo pobjedu proslaviti u autobusu, a kada dođemo večeras nazad u Zadru čeka nas i doček u školi.”

Svi natjecatelji dali su sve od sebe i ostavili srce na terenu boreći se u ime svoje škole.

Hrvatski školski sportski savez zadovoljan je sportskim duhom, trudom i igrom svih natjecatelja, no neki od njih su se posebno istaknuli. Tehnička komisija za košarku odabrala je najbolje igrače turnira: Lanu Bešlić iz IV. Gimnazije Marko Marulić, Split i Michaela Ružića iz Gimnazije Vladimira Nazora, Zadar, a nagrade im je uručila predsjednica Tehničke komisije Mirna Mikić.

Michael Ružić iz Gimnazije Vladimira Nazora nam potvrdio:

,,Kako je dobro reći - upravo smo osvojili državno školsko prvenstvo druge godine za redom. Jako sam zadovoljan s organizacijom turnira i našom igrom. Zahvalio bih Tehničkoj komisiji koja me je odabrala  za najboljeg igrača turnira i ne mogu biti sretniji u ovom trenutku.”

Prvenstvom su zadovoljne i ženske ekipe:

„Osvojile smo drugo mjesto – i jako smo zadovoljne, pogotovo jer nas je u finalu dočekala ekipa Športske gimnazije Zagreb koje su izvrsne i pokazuju kvalitetu od natjecanja do natjecanja. Prvenstvo je bilo super!“, potvrdila je i Lana Bešlić, najbolja igračica Prvenstva iz Splita.

Ovime natjecanjem Hrvatski školski sportski savez završava sezonu ovogodišnjih natjecanja u Poreču. Do 11 mjeseca kada će porečke dvorane i naše omiljene hotele Plave Lagune ponovo ispuniti nove izabrane ekipe.

 

Tekst i foto: Ema Dolić, IPL novinarka / Hrvatski školski sportski savez

Datum početka
09/05/2023
Datum završetka
11/05/2023