Skip to main content

Državno prvenstvo u futsalu za srednje škole: "Put do slave i plasmana na svjetsko"

Hrvatski školski sportski savez još je jednom u Poreču organizirao Državno prvenstvo - svoj red na tri dana sportske slave, točnije od 26. do 28. rujna, dobio je futsal, jedan od omiljenih dvoranskih sportova naših srednjoškolaca.

Službeno otvorenje već se tradicionalno održalo u sportskoj dvorani Intersport. Za rekreaciju i zabavu bio je spreman i popularni bazen hotela Delfinu koji su se učenici iz kontinentalnog djela Lijepe Naše odmah i bacili s obzirom na sunce koje je obasjalo Poreč.

Bez obzira na zabavne sadržaje, glavni je cilj svih ekipa ipak bio da pruže gledateljima svoj najbolji futsal, jer ulog je u kategoriji srednjih škola bio velik - titula novih državnih prvaka/inja, ali i odlazak na još jedan veliki sportski susret.

Naime, potvrđen je datum odigravanja Svjetskog školskog prvenstva u futsalu za djevojke i mladiće koje će se održati u susjednoj nam Srbiji, točnije u Beogradu, od 7. do 18. listopada 2023. godine u organizaciji Svjetske školske sportske federacije (ISF). Ulaznicu na veliku svjetsku pozornicu i poziv u hrvatsku delegaciju dobivaju ovogodišnji državni prvaci.

Potencijalni plasman na svjetsko prvenstvo značio je dodatnu motivaciju te su se učenici sa svojim mentorima, već jutro nakon otvorenja, uputili prema dvoranama na kojima je pripremljeno ukupno šest terena kako bi se odigrale utkamice grupne faze. Prolaznici skupina mogli su se odmoriti u hotelu tijekom popodnevnih sati, dok su se ekipe koje su završile natjecanje trebale spremiti te uputiti kući. Kasnije tog dana saznalo se i tko će proći u "final 4", odnosno polufinale Državnog prvenstva u obje kategorije.

Kod mladića su u prvom polufinalu, u susretu između GSŠJD Pazin te Gimnazije A.G.Matoša Zabok, dalje prošli Zabočani dok su Istrijani u borbi za treće mjesto čekali gubitnika iz utakmice Prirodoslovna škola Vladimira Preloga - Tehnička škola Slavonski Brod. Nijanse su odlučivale, ali nakon boljeg izvođenja penala, u finale se plasirala škola iz Zagreba.

Pazinjani su uz veliku podršku sa tribina uvjerljivo slavili. U isto vrijeme, u velikom finalu rezultat je nakon 30 minuta igra bio izjednačen, 2-2, što znači još jedno pucanje penala (na što smo mi Hrvati već pomalo i navikli) koji će odlučiti koja će škola biti okrunjena titulom, ali i peharom prvaka države.

Atmosfera je u dvorani bila paklena, puna nervoze i emocija. Igrači su drhtali, a na kraju je, uz veliku obranu svoga vratara, Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok slavila prvo mjesto te nadolazeće predstavljanje ne samo svoje škole, već i Lijepe Naše na Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Mislav Posavec, igrač pobjedničke ekipe izjavio je:

"Ovo je ludo, ovako nervozan dugo nisam bio, ali sada mi je pao kamen sa srca. Neki od nas maturanata neće ići na svjetsko, ali tko kod ode, dat će sve od sebe i neće nas razočarati!"

Možda i najbolja utakmica Prvenstva igrala se između djevojaka Ekonomske škole Pula te Sportske gimnazije Zagreb u samom finalu. Utakmica puna emocija, sjajnih poteza, borbenosti, ali i golova, sve je prisutne oduševila. Trijumfirale su sjajne Zagrepčanke, euforične učenice Špogija, koje su nakon finala ponosno izjavile:

"Idemo po svjetsko zlato za Špogi i Hrvatsku!"

Ove godine HŠSS je dodjeljivao i nagrade za najboljeg muškog i ženskog igrača prvenstva, u obliku pehara male lopte. Mali "Ballon d'or" zaslužila je Lea Kolčić iz Športske gimnazije Zagreb te Dino Ocvirek iz Gimnazije A.G.M. Zabok.

Medalje i pehare igračima su uručili počasni predsjednik HŠSS-a Nikica Perković, voditeljica Državnih prvenstava Ivana Orlić te izbornici U-19 te ženske seniorske futsal reprezentacije; Duje Maretić i Luka Marinović. Njihov je dolazak, uz velik sudački tim Hrvatskog nogometnog savez, potvrdio suradnju HŠSS-a i HNS s kojima nastavljamo provoditi programe i natjecanja poput Državnog prvenstva u mini nogometu.

Ekipe su se, neke sretnije, a neke tužnije, ubrzo uputile ka hotelu, zatim i u autobus prema kući. Na kraju dana posljednjeg sportskog dana u travnju zaključili smo da su svi pokazali veliku borbenost te sjajnu igru, čime su HŠSS i Tehnička komisija jako sretna i zadovoljna radi promicanja futsala, ali i velikog nogometa te mogućnosti pronalaska velikih nadolazećih sportskih hrvatskih zvijezdi.

 

 

Tekst: Valentino Savić-Seifert

Foto: Hrvatski školski sportski savez/Fran Ratešić

Datum početka
26/04/2023
Datum završetka
28/04/2023