Skip to main content

Blanka Vlašić nova je ambasadorica Hrvatskog školskog sportskog saveza!

Najpoznatija hrvatska atletičarka i rekorderka, te dvostruka svjetska prvakinja, Blanka Vlašić nova je ambasadorica školskog sporta Hrvatskog školskog sportskog saveza. Preuzima ovu ulogu 11. studenoga 2021. godine s nadom da će svojim idejama i djelovanjem unaprijediti školski sport u Republici Hrvatskoj.

 

“Prijedlog da budem ambasadorica hrvatskog školskog sporta za mene je bio kao da mi je netko upalio lampicu jer kao bivši sportaš sa dugim iskustvom svjesna sam što mi je sve sport u životu dao”. Blanka Vlašić

 

Foto: Cameron Spencer / Getty Images

 

Hrvatski školski sportski savez ima novu ambasadoricu - hrvatsku atletičarku i dvostruku svjetsku prvakinju Blanku Vlašić! Velika je čast uključiti ju u aktivnosti u školskom sportu, pogotovo jer je jedan od najboljih primjera što trud i rad od najranijih dana mogu ostvariti za hrvatski i svjetski sport. 

 

Blanka Vlašić rođena je u sportsku dalmatinsku obitelj u Splitu, 8. studenoga 1983. Otac Joško uspješan je atletičar, desetobojac i osvajač zlatne medalje na Mediteranskim igrama, a majka Venera bivša prvakinja Jugoslavije u skijaškom trčanju. Blanka Vlašić privlači pozornost svjetske atletske javnosti već sa 16 godina, kada je počela ostvarivati izvrsne atletske rezultate. 

 

S nepunih 17 godina nastupala je na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine, a godinu nakon toga već je imala šesto mjesto na Svjetskom atletskom prvenstvu u kanadskom Edmontonu. U to vrijeme bila je još srednjoškolka, ali intenzivno bavljenje sportom nije je omelo da i u školi bude odlikašica. Nakon srednje škole posvetila se samo atletici. 2004. godine počela se pripremati za Olimpijske igre u Ateni, gdje je izborila finale.

 

Foto: FRANCK ROBICHON | Autorska prava: EPA

 

Hrvatska je rekorderka na otvorenom (208cm – drugi rezultat svih vremena) i u dvorani (206cm) te dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis. Također, prva je hrvatska atletičarka koja je preskočila 2m (201cm, u Zürichu 15. kolovoza 2003. godine).

 

Upravo njeni rani uspjesi i sve što je postigla kasnije, kako u sportskom, tako i u privatnom životu, mogu biti izvrstan primjer svim mladim sportašima u sustavu školskog sporta, te smo neizmjerno ponosni i počašćeni što postaje nova ambasadorica Hrvatskog školskog sportskog saveza. 

 

Vlašić tako postaje novo sportsko ime koje će pomagati u promicanju školskog sporta, važnosti tjelesne aktivnosti i rekreacije među djecom te povećanju mogućnosti svih hrvatskih mališana da se otkrivaju nove sportove i u njima se razvijaju. 

 

“Prijedlog da budem ambasadorica hrvatskog školskog sporta za mene je bio kao da mi je netko upalio lampicu jer kao bivši sportaš sa iskustvom i spoznajom što mi je sve sport u životu dao, osjećam veliku odgovornost da to približim djeci na najbolji mogući način. A postoji li bolji način nego to učiniti kroz škole?” rekla je Vlašić i najavila kako ima mnogo ideja te se veseli postati aktivnim dijelom školskog sporta. 

 

Foto: Ronald Gorsic/Cropix, HŠSS

Ne sumnjamo u nove projekte i inovacije koje će pozitivno uzdrmati školski sport nakon suradnje s Blankom te se veselimo predstaviti ju sportskim mališanima na nadolazećim državnim prvenstvima.

 

Datum početka
11/11/2021
Datum završetka
17/06/2022