Skip to main content

SPORTSKI PLES - NOVO DRŽAVNO PRVENSTVO

Sportski ples je školski sport! Hrvatski školski sportski savez potvrdio je veliki potencijal projekta Školskog plesnog virtualnog showa te Sportski ples uvrstio u državna prvenstva školske godine 2021./2022. Sve detalje pročitajte u nastavku.

SPORTSKI PLES novo je državno natjecanje školskih sportskih društava Republike Hrvatske! Iako je ples prošle godine priznat kao školski sport na svjetskoj razini te ga kao sport čekaju mnoge promjene u sustavu školskih natjecanja, našim je sportašima sve poznato kroz dugogodišnji projekt Školski plesni virtualni show

Virtualni plesni show kroz godine je budio sve više interesa kod hrvatskih učenica i učenika, a ples se kao sport i rekreacija provlači kroz sve više klubova i studija u Republici Hrvatskoj. Svjesni koliko se novih učenica i učenika kroz ples može uključiti u državna prvenstva, te s velikom željom da se Virtualni plesni show razvija i raste, donesena je ova odluka. Kako nam je bilo prošle godine na Virtualnom plesnom showu te što nas očekuje ove godine, pogledajte u videu: 

Tom odlukom opraštamo se od dragog projekta Školski plesni virtualni show te ga “promoviramo” u Državno prvenstvo školskih sportskih društava Republike Hrvatske! Iako su nas video prijave naših učenika svake godine neizmjerno veselile, drago nam je što je ples dobio zasluženo priznanje kao sport, zahtjevna fizička aktivnost i vrijedan dio školskog sportskog obrazovanja. 

Osim što s veseljem očekujemo uključivanje plesačica i plesača raznih plesnih klubova i studija u školski sport, potičemo sve mentore i voditelje da okupe svoje ritmičke i plesne sekcije te pronađu čim više talentiranih plesača svoje škole i potaknu ih na sudjelovanje u školskom sportu. Hrvatski sportski plesni savez također je i novi partner u organiziranju i provedbi novog državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske. 

Propisnik sa svim novim pravilima natjecanja pronađite ovdje (posljednja stavka dokumenta), a u nastavku dijelimo s vama nove pojedinosti i promjene u odnosu na dosadašnji koncept natjecanja u projektu Virtualni plesni show:

  • Državno prvenstvo za osnovne i srednje škole održat će se u Poreču, 5. i 6. ožujka 2022. godine;
  • Pozvana će biti po tri predstavnika po županiji; županijski pobjednici u svakoj od mogućih kategorija;
  • Kategorije su: umjetnički, dvoranski i urbani plesovi; 
  • Koreografije se ne pripremaju u obliku videa, već s namjerom nastupanja uživo;
  • Plesne skupine svakog ŠSD-a su mješovite, tj. mogu imati ženske i muške članove te minimalno četiri, a maksimalno šest članova;
  • Županije u kojima će biti interesa za sudjelovanje organizirat će županijska natjecanja do 25. veljače u kojima će omogućiti prijave u sve tri kategorije; 
  • Državno prvenstvo odvit će se 6. ožujka nastupom svih skupina te odabirom osam finalista koji će potom ponovno plesati za osvajanje medalja.

Detaljniji opis mogućih kategorija za prijavu: 

  • Umjetnički plesovi: jazz, jazz funk, moderni i suvremeni ples, step 
  • Dvoranski plesovi: latinsko-američki i standardni plesovi, karipski plesovi
  • Urbani plesovi: break dance, hip hop, disco, cheerleading, pom-pom 

Svi ostali detalji novog državnog natjecanja uskoro će biti objavljeni na web stranici Hrvatskog školskog sportskog saveza. Potičemo i pozivamo sve školske plesne skupine, ritmičke grupe, individualne plesne ekipe, članove plesnih studija i klubova koji su članovi istih ŠSD-ova da istraže mogućnost prijave u jednu od kategorija te da nam se pridruže na ovogodišnjem prvenstvu u ožujku! 

Sva pitanja možete postaviti na ured@skolski-sport.hr.

Datum početka
05/03/2022
Datum završetka
06/03/2022