Skip to main content

Projekt „TIP TOP GENERATION“ – školski sportaši kao ambasadori za zdraviju i aktivniju naciju!

Hrvatski školski sportski savez / Health Hub - U zagrebačkom Health 'n' Joy-u koji često ugošćuje sportaše olimpijce, predstavljen je  javnozdravstveno - edukativni projekt „TIP TOP GENERATION“ u suorganizaciji Health Hub-a (regionalnog think tanka za zdravstvo) i Hrvatskog školskog sportskog saveza.

 

Projekt su podržali brojni partneri (Europska komisija u Hrvatskoj, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatska liga protiv raka, Mission Oxygen te brojne osobe iz sportskog i zdravstvenog sektora poput poznatog hrvatskog nogometaša i nekadašnjeg reprezentativca Jerka Leke, sportskog stručnjaka i komentatora Milana Stjelje, olimpijca Marija Vekića, nacionalnih karate reprezentativaca i osvajača svjetskih medalje Anđela i Ivana  Kvesića te Ivana Martinca, svjetske kadetske karate prvakinje Sare Tomić i europske bronce Maxa Fajerbacha, te mnogih drugih…  

Pogledajte video s TipTop Bruncha ovdje (by Simon Brešćanski, IPL novinar)

Predstavljen upravo u Europskom tjednu borbe protiv raka i tjednu obilježavanja Svjetskog dana sporta, „TIP TOP GENERATION“ sveobuhvatno i suvremeno pristupa problematici promicanja zdravlja, zdravstvenog opismenjavanja i prevencije najučestalijih bolesti u EU (i Hrvatskoj) kroz sportski mindset uz „pametno“ i odgovorno korištenje društvenih mreža kako bi se promicale zdrave navike i na vrijeme spriječilo do 50% vrsta raka.

 

Kako je istaknuo dr. sc. Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza,

TIP TOP GENERATION“ je projekt koji adresira goruće javnozdravstvene probleme Europske unije (uklj. Hrvatske) s velikim teretom bolesti za pojedinca, zdravstvene sustave i države. Integrirano spaja područje sporta, zdravstva, generacijske solidarnosti i obrazovnog sustava dajući „vjetar u leđa“ za bolje ishode nekoliko donešenih europskih inicijativa, kako bi se pravovremeno očuvalo zdravlje europskih građana i lokalnih zajednica u postpandemijsko doba.

 

Na suvremeni način i pristup usmjeren građanima i zajednici osnažuje zdravstvenu pismenost građana u lokalnim zajednicama, uz promicanje europskih kodova prevencija raka (ali i ostalih nezaraznih kroničnih bolesti). Ne poznaje generacijske granice, spajajući mlade i osobe starije životne dobi da zajednički i na kreativne načine „ožive“ promicanje zdravlja i prevencije u lokalnim zajednicama. „Pametno“, kontrolirano i svrsishodno koristi potencijal društvenih mreža za osnaživanje pozitivnih uloga „ambasadora zdravlja“, mladih sportaša influencera koji promiču zdrave životne navike na kreativan „user-generated“ način.

 

Anita Galić, voditeljica Health Hub-a kao suorganizatora projekta nadodala je:

Ono što je najvažnije, „TIP TOP GENERATION“ redefinira „autoritete zdravlja“ u doba društvenih mreža i mnogobrojnih „zanimljivih izazova“ na istim digitalnim kanalima, te omogućava mladim sportašima, profesionalnim sportašima i javnim osobama, da oni inspiriraju svoje prijatelje i pratitelje, da postanu glasnogovornici prevencije i  potaknu viralni trend zdravog življenja na kreativan način, uključujući mlade i osobe starije životne dobi u svojim zajednicama. Projekt ima za cilj povezati generacije, osnažiti afirmativnu komunikaciju u lokalnim zajednicama, poboljšati mentalno zdravlje i povezati mlade kroz pozitivne poruke na društvenim mrežama, omogućiti mladim generacijama da pronađu strast i smisao prema društveno odgovornom djelovanju u izgradnji zdravijih zajednica. Krajnji cilj je izgraditi temelje za bolje psihofizičko zdravlje u lokalnim zajednicama i izgraditi „TIP TOP“ generaciju kroz zdravu i „sportsku naciju“!

Na prigodnom panelu najave projekta okupili su se relevantni gosti povezani jednom mišlju – Hrvatska ima potencijal kroz mlade sportaše u školama dati vjetar u leđa zdravlju svih građana potičući ih na zdrave izazove i prevenciju raka kroz sljedivost tzv. 12 kodova protiv raka koje promiče Europska i Hrvatska liga protiv raka.

 

Na panelu su sudjelovali Andrea Vidović Čović (zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u RH i voditeljica Odjela za medije EK), Josip Pavić (državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, olimpijac i nekadašnji najbolji vaterpolist svijeta), dr. sc. Zlatko Mateša (predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora), dr. sc. Ivan Dujić (glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza), prof. dr. sc. Damir Eljuga (predsjednik Hrvatske lige protiv raka), dr. sc. Dijana Mayer (delegat ravnatelja HZJZ-a, voditeljica Odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih), prof. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić (ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba), Goran Zarić (Partner & Program Executive Director, Propulsion, predstavnik kampanje Mission: Oxygen) te Iva Ančić (rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja, A1 Hrvatska i predstavnica kampanje „Stvarajmo #BoljiOnline). O cijelom panelu i važnim temama o kojima se raspravljalo, pročitajte ovdje.

 

„TIP TOP GENERACIJU“ na najbolji su način utjelovili gosti učenice i učenici iz najtrofejnijeg hrvatskog karate kluba KK Hercegovina Zagreb, karatisti osvajači medalja koji su demonstrirali vrijednosti karatea kao sporta. Mladi hokejaši Hokejaškog kluba Medveščak su pokazali predanost u čestim treninzima i odgovornosti prema zdravlju i obvezama. Sve je oduševila urbana koreografija „Pressure“ u izvedbi učenica Osnovne škole Ljubo Babić i plesačica Plesnog studija Instinct koje su aktualne i dvostruke prvakinje školskog sporta u sportskom plesu. Svojom urbanom koreografijom osvojile su prvo mjesto, a ovo ljeto putuju i na gimnazijadu u Brazil kako bi predstavljale Hrvatsku u DanceSport-u te u svojoj školi, gradu i zajednici svakodnevno promiču redovitu aktivnost i zdrav život!

 

Organizatori „TIP TOP GENERACIJE“ pozivaju sve građane da povodom Europskog tjedna borbe protiv raka (25.-31.svibnja2023.) i prevencije raka, uz Svjetski dan sporta, svi daju svoj doprinos projektu #TipTopGeneration snimanjem kratkog prigodnog videa do maksimalno 60 sekundi u kojima pozivate na sportski ili zdravi izazov naše mlade, ali i sve ostale neovisno o dobi, kako bi se Hrvatska osnažila kao zdrava, sportska nacija!

 

Snimite kako izgleda tvoja zdrava, sportska rutina, pošaljite pozdrav iz teretane ili sa sportskog terena / dvorane, napravite zdravi doručak ili snack, pozovite članove obitelji ili prijatelje iz kvarta na sportski teren ili u prirodu na jutarnje zagrijavanje, napravite 20 sklekova s najboljim prijateljem ili driblajte loptom, … što god želite, a da bude zdravo, sportski i kreativno!

 

Unaprijed hvala na osmišljavanju i objavi kratkog, zdravog & sportskog izazova na Vašim osobnim ili profesionalnim profilima na društvenim mrežama. Objavi na svom social media profilu i tagiraj @skolski_sport i @healthhub_hr  (Instagram) uz hashtagove #TipTopGeneration #TipTopChallenge #Challenge4Health #Team4Health #Inspire4Health       #CroatiaHealthyNation       #CroatiaSportNation

 

Datum početka
21/05/2023
Datum završetka
21/07/2023