Skip to main content

IPL IZVJEŠTAJ - početak jedne sportske novinarske priče

„Smatram kako su ovakav susret odnosno natjecanje iznimno važno svim sudionicima, osvojili oni medalju ili ne. Na ovome natjecanju svi potvrđuju svoju vrijednost, a najviše od svega ističu svoju posebnost te im ono izaziva veliko veselje.“

IPL IZVJEŠTAJ - početak jedne sportske novinarske priče

Nikada nije lako isprobati nešto novo, odnosno izaći iz svojih granica komfora. Kako je to nakon trodnevne edukacije za novinare, prvi puta se naći se „sam" na terenu, opisala nam je novinarka naše nove IPL generacije 2022./2023. godine, Kaja Gačal.

IT kao moje prvo IPL iskustvo

Bez prethodnog znanja i iskustva oko provedbe natjecanja, uz dvije nove IPL-ovke, Lauru i Mariju te  jednu staru IPL-ovku, Ivonu, upoznala sam sa „zanimanjem“ IPL novinara. Svake večeri smo zajedno s mentoricom Marijom osmislile komunikacijski plan rada za idući dan kako bi točno znale što nam je činiti na terenu.

Bile smo spremne ova tri dana odraditi najbolje što znamo i možemo. IT je bio moja prva etapa i nažalost posljednja za Mariju i Lauru u ovoj godini. Kako su one već bile na natjecanju samo tjedan dana prije ovog, sve su im informacije još bile nove i svježe procesuirane. No kako je tako je - znala sam da ću se uz njihovu pomoć i suradnju nekako uspjeti snaći.

15 godina IT prvenstva

Ove godine je 15. obljetnica održavanja prvog posebnog natjecanja, Državnog prvenstva za učenike s intelektualnim teškoćama. Ovo je natjecanje Hrvatskog školskog sportskog saveza najlakše opisati kao mješavinu pet sportova već ranije prisutnih u programu školskog saveza. Kao i svake druge godine, u Poreču su se od 6. do 8. ožujka natjecatelji s lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama mogli iskazati u atletici, plivanju, stolnom tenisu, štafetnim igrama te odnedavno i pikadu. Pikado je ove godine prisutan tek po prvi puta te je zato zaslužna Višnja Popović koju je intervjuirala Marija Kokolek.

Više pročitajte OVDJE.

Kako je to biti novinar

Moje prijateljice i suradnice, IPL novinarke i ja boravile smo u hotelu Molindrio i u okolnim sportskim dvoranama grada Poreča. Prvog dana natjecanja, 7. ožujka 2023. , zajedno s Marijom sam imala priliku svjedočiti plivačkim sposobnostima ovogodišnjih natjecatelja te ih snimiti i fotografirati za vrijeme dodjele nagrada. Natjecateljski dio u plivanju održan je na Bazenima Kantrida u Rijeci. Na stadionu Veli Jože, u Poreču natjecali su se atletičari. Drugi dan natjecanja, 8. ožujka 2023. imale smo puno lakši dio posla, čekala su nas dva nešto kraća natjecanja; natjecanje u pikadu u timovima te štafeta za djevojke i mladiće. Smatram da su sva četiri natjecanja odlično organizirana, no mogla su biti malo bolje usklađena – svemu tome veselim se svjedočiti već sljedeće školske godine, a i vidjeti iz prve ruke uključivanje djece s teškoćama u sportske aktivnosti.

Posebnosti IT natjecanja

Od organizacije do odnosa prema mentorima i djeci te nama novinarima, sve je bilo na najvišem nivou. Veselje na očima natjecatelja svaki put mi je ispočetka izmamilo osmijeh na lice. Kada su svi bili prisutni u dvorani, osim natjecateljskog duha, širila se i ta neka pozitivna energija. Kao i svake godine razvila su mnoga nova prijateljstva, ali i obnovila ona stara. Uz sve pozitivne strane sporta koje su prisutne na svakom drugom natjecanju, ovaj se susret daleko ističe poštenje natjecatelja. Osim medalja za prva tri mjesta, dijelile su se utješne medalje na trud i u uopće želju za sudjelovanjem na ovogodišnjem natjecanju. Onima koji nažalost nisu uspjeli doći na postolje te su medalje stavile su osmijeh od uha do uha na njihova prekrasna lica.

Nezaboravno iskustvo

Od svih natjecanja na koja sam mogla otići kao novinarka, drago mi je što sam odabrala otići baš na ovo natjecanje. Po pravilima isto je kao svako drugo, no atmosfera na terenu je prema mome mišljenju pozitivnija od svih drugih natjecanja.

Također, ovom prilikom se želim puno zahvaliti našoj "Teti Mariji" (Mariji Bobinski) i svima koji su zaslužni za ponovno pokretanje projekta „Igram, pišem, lajkam“ te nam tako stvorili jedinstvenu priliku sudjelovanja na Državnim prvenstvima. Hvala svima na nezaboravnom iskustvu na edukaciji od 5. do 8. veljače, curama na suradnji i na naravno dobroj zabavi na Državnom prvenstvu učenika s IT. Treće i najveće hvala na svim uspomenama koje smo zajedno doživjeli i koje ćemo tek doživjeti ove školske godine.

Za kraj bih željela s Vama podijeliti mišljenje moje prijateljice Laure o ovogodišnjem natjecanje djece s IT te općenito dosadašnje iskustvo s IPL-om:

Kada mi je Kaja postavila pitanje koje je moje dosadašnje IPL iskustvo, najprije su mi se u glavi formirala sljedeća pitanja: "Kako?“, „Zašto?“, „Tko i što?" te brojna druga. Kako će mi biti u Poreču s vršnjacima koje nikad prije nisam vidjela? Zašto sam se uopće prijavila iako ne znam ništa o novinarstvu i kako sam uopće prošla? Što ću morati raditi i tko će biti sa mnom u sobi?

Previše je bilo pitanja, a premalo odgovora. Ipak, sve je bilo poprilično jednostavno. Iako smo se na početku sramili, svi su bili poprilično pristupačni. Stalno smo se družili i dijelili sobe, zajedno pisali zadatke do ranih jutarnjih sata, igrali igre, zabavljali se i zezali. U našim hotelskim sobama smo se osjećali kao da smo VIP gosti. Hrana je bila odlična svaki od tri puta kada sam putovala u Poreč.

 

Raditi je bilo dosta stresno, ali isto tako i zaista nezaboravno. Nakon svakog ispunjenog zadatka, bio to neki uspješno fotografirani trenutak, dobro napisan članak, proveden intervju, snimljen video ili slično osjećali smo veliko zadovoljstvo i osjećaj ispunjenja.

Sve to u sebi nosi jedan dio nas koji smo dali kako bi sve ispalo najbolje moguće. Kvaliteta našeg rada je naglo narasla, a razvijala su se i brojna prijateljstva te poneki ljubavni početci. Ovo je iskustvo u svakom pogledu nezaboravno i predivno. Između redaka mojih tekstova i pixela mojih fotografija zauvijek će ostati dio mene, kojem ću se rado vraćati u svojim uspomenama.“ – Laura Hergotić

 

Tekst: Kaja Gačal, IPL novinarka

Datum početka
09/04/2023
Datum završetka
08/06/2023