Skip to main content

Državno školsko prvenstvo u atletici: mladim talentima nema kraja

Atletika je još jedan od sportova koji su okupili osnovnoškolce/ke  iz cijele zemlje u Puli i to na završnici državnog prvenstva koje je „krstilo“ novu pulsku atletsku stazu…

      Od 3. do 4. travnja 2023. godine, u Poreču i Puli održalo se Državno prvenstvo školskih sportskih društava u atletici za djevojčice i dječake osnovnih škola. Hrvatski školski sportski savez je već tradicionalno organizirao smještaj u jednom od predivnih porečkih hotela, a čak su 44 ekipe potvrdile svoj dolazak.

    Službeno se otvorenje održalo na terasi hotela Materada u Poreču, gdje je predsjednik HŠSS-a gospodin Zlatko Kraljević uz prisustvo svih ekipa te njihovih mentora održao govor s glavnom i jasnom porukom:Stvarajte uspomene koje ćete pamtiti cijeli život.“

    Već idućeg dana u ranim jutarnjim satima ekipe su se autobusom uputile prema Puli, gdje se nalazi tek preuređena atletska staza SRC Veruda na čiju je obnovu potrošeno oko 580 000 €.Upravo su učenici/e osnovnih škola iz svih krajeva Lijepa naše imali čast i privilegiju „krstiti“ stazu. Kao i uvijek, natjecanje se održalo u jednome danu te nažalost vremenski uvjeti nisu bili idealni, zbog jake bure i hladnoće koja je gotovo sve neugodno iznenadila. Unatoč tome, natjecanje se uspjelo provesti u svih osam atletskih disciplina: skok u dalj, skok u vis, bacanje kugle, bacanje vorteksa, trčanju na: 100m, 300m, 600m, 800m i štafeti.

Organizacija je bila izuzetno dobra, što treba pohvaliti jer se na natjecanju u atletici odvija više stvari odjednom, pa je suradnja organizacijskog tima i Tehničke komisije bila izrazito važna. Uz prisustvo liječnika, cijelo je prvenstvo proteklo bez većih ozljeda.

     Kod bodovanja zbrajali su se uspjesi ekipa iz svih disciplina, prema kojima su djevojčice iz Kutine, OŠ Zvonimira Franka zaslužile broncu, dok su malo uspješnije od njih bile Zagrepčanke iz OŠ Medvedgrad. Samo jedan bod više (161) u odnosu na drugoplasiranu ekipu imale su učenice OŠ Smiljevac iz Zadra, koje su zlatima iz: skoka u dalj, trčanja 300m i štafeti izborile titulu državnih prvakinja. Cure ističu da su izuzetno ponosne na svoje rezultate, i individualno i timski te su već najavile obranu titule sljedeće godine.

Broncu su kući odnijeli i učenici OŠ Novi Marof, a muške su kolege prvakinja iz OŠ Smiljevac, Zadar uzeli srebro. Razlika između prvoplasirane ekipe i drugoplasiranih Zadrana bila je u svega dva boda, no na posljetku je momčad iz Murskog Središća na sjever Hrvatske odnijela pehar zlatnoga sjaja. Dečki su bili i pomalo iznenađeni osvojenim prvim mjestom te su izjavili: „Nismo ovdje došli kao favoriti, ali nas je zajedništvo odguralo do zlatnog odličja!“

     Natjecateljski su dan obilježili i brojni fantastični rezultati, koji su sigurno značajni i na profesionalnoj razini, što nije ni čudno jer se većina natjecatelja i bavi atletikom. Školski je sport još jednom pokazao važnu ulogu u prepoznavanju mladih talenata te mogućnosti njihovog iskazivanja, no najvažnije od svega je da su se svi učenici dobro zabavili, stekli nova prijateljstva te stvorili nezaboravne uspomene.

 

Tekst: Valentino Savić-Seifert

Foto: Tea Šeparović

Datum početka
04/05/2023
Datum završetka
03/07/2023