Skip to main content

Dora Pavić iz nove generacije učenika novinara: moje #IPL iskustvo

Kada sam prvi put dobila informaciju da ću ići na Državno prvenstvo u odbojci, bez nekog predznanja o novinarstvu, osim IPL kampa u Poreču, nisam znala što me očekuje. Kako se natjecanje počelo približavati, moje uzbuđenje je sve više raslo iz dana u dan.

Znala sam da se ne moram puno brinuti jer će sa mnom biti i djevojke iz prve generacije novinara, Dora, Liv i Ivona, tako da je moja nervoza s početka brzo nestala. U Poreč sam putovala s još tri ekipe srednjih škola pa je moj put bio zanimljiv - već sam u busu upoznala odbojkaše i odbojkašice koji su nestrpljivo priželjkivali svoj dolazak na natjecanje i borbu za medalju.

Kada sam stigla u Poreč, u predvorju hotela već su me čekale novinarke koje su stigle prije mene. S curama sam „kliknula“ čim smo se upoznale, tako da društvo ovih pet dana nije bio problem. Prvu večer na svečanom otvorenju dobila sam i svoj prvi zadatak, a to je bilo pratiti događanje te osmisliti opis za društvene mreže i fotografije koje ćemo dijeliti. Nakon otvorenja uspjela sam napraviti i svoj prvi intervju, a to je bilo s uspješnom hrvatskom odbojkašicom i reprezentativkom Anom Burilović, učenicom srednje škole u Splitu. Ana je i prošle godine zajedno sa svojom ekipom osvojila prvo mjesto i osigurala odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil, gdje je upoznala i mušku odbojkašku ekipu.

Nisam bila sigurna jesam li dobro odradila intervju – nisam imala mnogo iskustva i nisam imala s čime usporediti. Nakon poziva obitelji, a i pohvala i savjeta naše mentorice Marije, shvatila sam da je zapravo, za prvi put, prošlo i bolje nego što sam mislila.

Svaku večer imale smo sastanak s našom „IPL mamom“ Marijom kako bismo se dogovorile o zadatcima za idući dan. Svaka od nas imala je neko svoje zaduženje, bili to TikTokovi, fotografiranje, live prijenosi ili intervjui. Posla je bilo mnogo, a tempo je bio ubrzan i uzbudljiv, ali to zadovoljstvo nakon dobro odrađenog posla nikada neću zaboraviti. Taj osjećaj leći u krevet nakon dugog dana punog zanimljivih iskustava zaista je neopisiv.

Želim pohvaliti i organizaciju natjecanja koja je bila stvarno odlična. Hrvatski školski sportski savez zaista čini mnogo za djecu i mlade koji iz godine u godinu dolaze, a svi su bili jako susretljivi pogotovo kada je trebalo sve odraditi live, što je značilo da nema baš puno vremena da se sve unaprijed pripremi.

Imala sam priliku razgovarati i s ovogodišnjim državnim prvakom, Nikom. Niko je bio jako  ponosan na svoju ekipu te je to zadovoljstvo podijelio sa mnom: „Iznimno sam ponosan na nas, pošto nam se ekipa od prošle godine promijenila uspjeli smo se posložiti i došli smo ovdje kao nova mlada ekipa te smo uspjeli nešto dobiti s tim“.

Dakle, iskustvo sportaša bilo je jednako posebno kao i „Igram, pišem, lajkam“ novinara koji su zajedno proživjeli još jedno veliko državno prvenstvo.

Za kraj, želim zahvaliti našoj mentorici, Mariji Bobinski, koja je inače jako velika optimistica te je iz svakog lošeg trenutka znala izvući nešto dobro. Također veliko hvala i ostalim IPL-ovkama na svim uspomenama i pomoći tih prekrasnih pet odbojkaških dana. Zaista ću ovo iskustvo pamtiti još dugo vremena i jedva čekam sljedeće.

 

„Igram, pišem, lajkam“ projekt je sportskog novinarstva koji Hrvatski školski sportski savez provodi uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma i sporta, te uz partnere iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu te sponzore poput Cetine, Sportnet.hr i Netokracije.

Kako postati novi IPL učenik novinar, pročitajte ovdje.

Datum početka
11/05/2023
Datum završetka
10/07/2023