Skip to main content

Fair play karton 2022/2023

ŠKOLSKA GODINA 2022./2023.

 

Državno prvenstvo u šahu za osnovne škole 2022.

Kako ljepše i sretnije započeti godinu nego uz dječje poštenje, borbu, ustrajnost i trud. Dobre stare navike naših natjecatelja nastavljaju se i dalje pa tako na prvom DP-u imamo dva fair play kartona. Tehnička komisija dodijelila ih je šahistu iz Zadra i šahistici iz Starih Mikanovaca.

Adrian iz Osnovne škole Šime Budinića Zadar je dječak s invaliditetom te je imao pravo i mogućnost tijekom cijelog natjecanja igrati na istom mjestu, odnosno jednoj ploči u dvorani. Unatoč svojim teškoćama u kretanju, izabrao je, kao i svi ostali sudionici i njegovi suigrači, pomicati se u skladu s plasmanom ekipe – upravo radi timskog duha i lakše organizacije.

Iz razgovora doznajemo kako je očekivao nagradu zato što je istu dobio i prošle godine. Sretan je što ponovno sudjeluje na Završnici te je ponosan na svoju ekipu koja je ostvarila jako dobar plasman. Također, sudjeluje i na brojnim drugim natjecanjima pa poznaje velik broj sudionika te kaže kako su svi sretni što su ponovno na okupu.

A kako je to staviti vlastitu pobjedu na kocku radi zdravlja protivnice, zna naša Marta iz Osnovne škole Stjepana Cvrkovića. Ona se našla u situaciji gdje je njenu protivnicu neočekivano i naglo zabolio trbuh te je htjela otići na pauzu. Marta je u tom trenutku odlučila zaustaviti vrijeme i pričekati ju do povratka, iako je mogla tražiti nastavak igre i lako zgrabiti pobjedu.

Pričali smo s Martom kojoj je ovo prvi put da se susreće s fair play kartonom, evo što kaže:

„Moja protivnica se osjećala loše i trebala je pauzu. Ona nije kriva što joj je pozlilo i nisam željela da zbog toga izgubi. Željela sam fer i korektnu borbu te sam zbog toga zaustavila sat. Kasnije mi je došao sudac i uručio nagradu za koju nisam znala da postoji. Bila sam jako sretna i iznenađena kao i moja mentorica koja je jako ponosna na mene“.

Marta se šahom bavi dvije godine te je sigurna da će i nastaviti. Fair play karton koji je dobila sigurno će biti poticaj njoj i cijeloj ekipi da se uvijek ponašaju korektno i u fair play duhu te da tako nauče i ostale prijatelje.

Bio je ovo tek početak naših ovogodišnjih natjecanja te željno iščekujemo sve nadolazeće poštene trenutke naših sportaša. Čestitamo i zahvaljujemo Marti i Adrianu!

 

Tekst: IPL novinarka Tea Šeparović

Foto: IPL novinarka Ivona Kušec

 

Fair play karton na krosu

Osim medalja i pehara, jučer smo na stazi dodijelili smo i fair play karton!
Jan Romanić, učenik 13. gimnazije Zagreb, bio je na štakama do tjedan dana prije natjecanja zbog ozlijede ligamenta na zglobu noge te je ozljedu obnovio odmah na početku utrke. Unatoč bolovima, završio je utrku za svoj tim.
Prolaskom kroz cilj dobio je ogroman pljesak i podršku, ne samo svog tima nego i svih prisutnih, a fair play karton uručio mu je predsjednik Tehničke komisije Aleksandar Puklavec riječima: “Primjetili smo tvoj fair play, za ekipu si izdržao sve bolove i ušao u cilj, te zaslušio fair play karton Hrvatskog školskog sportskog saveza.”
 
 
 

Državno prvenstvo u šahu za srednje škole smo, osim proglašenjem pobjednika, završili na još jedan predivan način – dodjelom čak dva fair play kartona. Tehnička komisija uručila ih je Lari Jović iz Tehničke škole Slavonski Brod i Loreni Majdak iz Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici.

Lorena Majdak učenica je Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici i nikad se prije nije susrela s nagradom fair play kartona. Član Tehničke komisije, gospodin Vlado Karagić, pomno je pratio ponašanje igrača i ekipa te odlučio da ona zaslužuje fair play karton upravo jer se tijekom cijele igre ponašala u potpunosti fair play! Fair play je, kako kažu, „bio u igri, na osmijehu, u bodrenju djevojaka iz njene ekipe…“

„Prije se nisam susrela s nagradom fair play kartona i nisam znala što je to, ali kad sam saznala, bilo mi je baš drago. Prijateljice i profesor su ponosni, a ja sam sretna. Tu ima puno ljudi i sve djevojke s kojima sam dosad igrala su super fair igrale te nije bilo nikakvih problema pa zato nisam očekivala da ću baš ja dobiti fair play.“ – skromno nam je potvrdila Lorena.

Osim Lorene, fair play karton zaslužila je i učenica Lara Jović. Naime, Lara je "jedva pronašla ekipu koju će povesti na Državno prvenstvo", ali je uspjela okupiti izvrstan tim. Sudac je na samom natjecanju odlučio da joj se treba uručiti fair play karton kada je njena protivnica odigrala nepravilan potez, a ona ga nije htjela prijaviti – odlučila joj ga je objasniti i pobijediti na šahovski način, a ne linijom manjeg otpora. Kao pravi timski igrač, ali i vođa, potvrdila nam je:

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam osvojila fair play karton i ovo Državno prvenstvo definitivno će mi ostati u lijepom sjećanju!“

Čestitamo djevojkama i zahvaljujemo im što su dobar primjer fair playa u školskom sportu – nadamo se da će i naši drugi sportaši primijeniti iste prakse u našim nadolazećim prvenstvima! Koja nas prvenstva očekuju, pogledajte OVDJE.

DRŽAVNO PRVENSTVO ŠSD-A U PLIVANJU 7.-9.12.2022

Veći, stariji i iskusniji od osnovnoškolaca, no i dalje znaju igrati fair. Dominik Dukić koji polazi Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec bio je na startu na kojem su prvo startale cure i jednoj od njih su pukle naočale. Ona se uspaničila i pitala ima li tko viška naočale. Dominik se ponudio i posudio joj svoje jer nitko drugi se nije javio. Kako nam kažu, dogovor je bio da kada ona otpliva, vrati naočale čim prije, međutim Dominik je bio grupa odmah poslije nje.

Ona mu nije stigla vratiti njegove naočale pa se Dominik mora brzo snaći i otrčati po svoje rezervne, iako je već bio na startu. Dominik nam je poručio i ovo:

„Na prvom natjecanju kojem sam ja bio pukla mi je kapica i isto tako sam se uspaničio. Tako da znam kako je to i želim pomoći drugima.“

Također nam poručuje da se na natjecanjima općenito nose po dvije kapice i da ih klubovi znaju često međusobno izmjenjivati kako bi pomogli i olakšali jedni drugima.

Ovaj fair play karton divan je nastavak na osnovnoškolsko natjecanje, gdje je učenica Marija Tica istu #fairplay pomoć pružila djevojci iz svoje konkurencije te joj omogućila najbolji mogući nastup za svoju školu. Više o tome pročitajte ovdje:

A mi vas podsjećamo: Ostanite i igrajte fair kao i naši sudionici Državnih prvenstava. Čestitamo i želimo puno sreće i uspjeha u daljnjim natjecanjima!

 

TEKST: IPL novinarka Petra Posavec

​Državno prvenstvo u hrvanju

FAIR PLAY KARTONI 

 

Za kraj ovogodišnjeg drugog izdanja Državnog prvenstva u hrvanju ugodno nas je iznenadila vijest da su tijekom natjecanja podijeljena čak četiri fair play kartona! Prvi u OŠ Iver gdje je Karla Krizmanić utješnim zagrljajem svoje protivnice zadivila trenere obiju ekipa. Maša Grubišić iz OŠ Marije Jurić Zagorke priznala je pobjedu protivnici s izjavom da je svjesna kvalitete svoje protivnice kojoj čestita na pobjedi. Njena kolegica Ana Petrić rekla je protivnici: "kad budeš 4. razred, bit ćeš odlična!". Te su riječi motivacije upravo ono što potiče mlade na bavljenje svojim omiljenim sportom, a timskog rada na hrvanju nije nedostajalo. Posljednji karton pripao je Josipi Pavić iz OŠ braće Radić Sisak koja je, svjesna svoje novonastale ozljede, predala borbu svojoj suparnici i čestitala na prolasku. 

 

Za cijelokupnu organizaciju drugog izdanja hrvačkog prvenstva u školskom sportu zaslužan je Hrvatski školski sportski savez uz Hrvatski hrvački savez kao suorganizatora. 

IPL novinarke: Paola Perica i Nika Baić

Državno prvenstvo u plivanju

[Fair play karton za hrabrost]  Na Državnom prvenstvu u gimnastici, održanom u Osijeku ove srijede, mladi su gimnastičari i gimnastičarke odmjerili snage i pokazali svoje gimnastičke vještine. Među njima, bio je i Ivano iz Oš Žnjan Pazdigrad.
Kada je došao njegov red na ručama, Ivano je nespretno postavio ruke, pao na pod i ozlijedio lijevu ruku. Pružena mu je prva pomoć, no nasreću, ispostavilo se da ruka ipak nije slomljena.
 Ivano je svojom hrabrošću i podrškom za ostatak svoje ekipe bio pravi primjer drugim natjecateljima, koji su pohvalili njegov timski duh - Tehnička mu je komisija s predsjednikom Kraljevićem dodijelila #fairplay karton.

 

Državno prvenstvo u badmintonu

 

Kako biti prijatelj sa suparnikom znaju Kristijan i Lovro - U svijetu sporta i napetih natjecanja najljepše je pronaći ljude sa istom strašću. Oni koji vole isti sport, imaju iste ciljeve i jednako se tako trude postići ih. Takva su prijateljstva vođena istim motivima, ali i suosjećanjem.

Jedna od takvih predivnih prijateljstva, mogli su primjetiti svi prisutni na Državnom natjecanju školskih sportskih društava iz badmintona. Uz to što je divno, prijateljstvo Kristijana Puljića i Lovre Matovina zaslužilo je i #fairplay karton.

Kristijan Puljić iz Osnovne škole Mertojak Split, osim što je jedan od novih državnih prvaka u badmintonu, oduševio je sve prisutne svojim fair play potezom na finalnoj utakmici. U tijeku je bila finalna utakmica između ŠSD Sova i ŠSD Mertojaka, odnosno meč su igrali Kristijan i njegov prijatelj Lovro Matovina. Nakon napetog meča i osvojenog posljednjeg poena, Kristijan je najprije otrčao zagrliti i utješiti svog suparnika - prijatelja, a tek se onda okrenuo svojim suigračima i s njima proslavio osvojenu zlatnu medalju.

Kristijan i Lovro, osim što su vrhunski mladi sportaši, odličan su primjer kako treba izgledati prijateljstvo i suparništvo u sportu. U kratkom razgovoru rekli su nam da se poznaju već pet godina, a razlog njihovom upoznavanju, upravo je natjecanje iz badmintona.

„Bilo je to na Međunarodnom natjecanju u Čakovcu, tu smo prvi put igrali jedan protiv drugoga. Ja sam ga dobio, a on je još igrao i ozlijeđen. Slomio je nogu taman pred natjecanje“ govori nam Kristijan.  

Često igraju jedan protiv drugoga u klupskom sportu i otvorenim turnirima, ali se kao pravi profesionalci fokusiraju na meč. No unatoč profesionalizmu, žao im je kada jedan od njih izgubi.

„S jedne strane mi je drago što sam pobijedio, dok s druge bude mi žao što je on izgubio jer smo stvarno dobri prijatelji, možemo si sve reći, često se savjetujemo i kada ne igramo jedan protiv drugoga najveća smo si podrška”, dodaje Kristijan.

Na naše pitanje bi li ikada popustili jedan drugome tijekom igre odgovorili su da to ne bi nikada napravili, već upravo suprotno - tijekom igre daju sve od sebe.

Bez obzira na gubitke i pobjede njihovo prijateljstvo samo jača, i tako već pet godina Kristijan i Lovro nakon naporne igre mogu skupa slaviti svoje pobjede, jer najveća im je medalja upravo njihovo prijateljstvo. I svima kažu da je vrijedno osvojiti takvu medalju, jer ništa ne krasi život bolje od pravog prijateljstva.

 

Tekst: IPL novinarke Laura Hergotić i Petra Lazić

Foto: IPL tim / Hrvatski školski sportski savez

 

Državno prvenstvo učenika s intelektualnim teškoćama

[FAIR PLAY]  Josipa Štefković iz Srednje škole Prelog #fairplay i timski rad pokazala je danas na atletskom stadionu kada se svojoj konkurenciji iz suparničke ekipe ponudila da joj izmasira nogu kako ne bi produbila ozljedu. 
Čuvala ju je dok nije došla njena voditeljica koja je znala kako postupiti.
Ovakva briga za sve sudionike natjecanja velika je kvaliteta, a divnih je trenutaka danas na prvenstvu u atletici za učenike s intelektualnim teškoćama bilo mnogo. 
Čestitamo Josipi i nadamo se da svi naši natjecatelji nastavljaju živjeti #fairplay.

IPL novinari